Sverige en högernationalistisk nation?

Sverige är på väg längre in i det högernationalistiska etablissemanget i sällskap med flera andra länder i Europa. Den som inte har upptäckt detta kan ha missat mycket annat i omvärlden. M och KD hade kunnat förhindra detta om de hållit de löften som tidigare gavs till svenska folket om vilka de inte skulle ha med att göra. Även L har en märkbar skyldighet till skiftet som den nya regeringen kallat för ”paradigmskifte”. Nu har M, KD och L möjlighet att ännu en gång bryta sina löften genom att bryta nuvarande löften med SD.

Som grund för mina misstankar finns bland annat följande tecken; Kritik mot Tidöavtalet såsom, rättsosäkerheten, miljökonsekvenserna, ett potentiellt angiverisystem för vården som i övrigt i så fall skulle bryta mot läkaretiken och till detta godtycklig utvisning genom bedömning av medborgares vandel. Direktiv för utredning av asylcentra med lägerförvaring. Det mest häpnandesväckande och tydligt i en stat som tagit stora kliv in i högernationalismen är att regeringen styrs av ett högernationalistiskt kansli i regeringens egna lokaler.

Klimatförnekelse är starkt kopplad till högernationalism enligt en forskningsrapport från Chalmers tekniska högskola. Det är inte okänt att några personer från ledningen i SD förnekar att omkring 15 000 forskare anser att det råder en klimatkris. Partiledaren är en av dem som förnekar.

Nationalism (från franskans nationalisme, från ”nation”, är en åskådning som utgår från gemenskapen inom nationernas gränser. Nationalismen hyllar Nationen, kulturen och historien hyllas. Nationalister vill på olika sätt slå vakt om nationens intresse.

Dansk folkepartiet, systerparti med Sverigedemokraternas sänktes långt ner i det danska valet. ”Eftersom flera av de vanliga partierna tagit över partiernas agenda är deras ideologiska genomslag mycket stort”, säger Cicilia Garme, intervju i TV4, 2022-11-03.

Man kan gärna reflektera över vilka beteende och villkor som råder i andra stater som är högernationalistiska.

Varför var M, KD och till viss mån även L, beredda att röra sig så långt till höger att det tog SD under armarna och ledde dem in i politikens finrum? Det finns sannolikt flera huvudorsaker till detta. Dels att M, KD formats till genuina och troende högernationalister, att de så innerligt till varje pris ville ha ett regeringsskifte, att de aningslöst underskattade inflytandet hos SD och att de varit historielösa utan viktig kunskap om skeenden i omvärlden.

Anmärkning: Att sammanfoga begreppen nationalism med begreppet höger i detta fall står för min egen tolkning eftersom SD, M och KD enligt sin egen uppfattning och den allmänna åsikten politiskt står till höger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s