Jorden är platt!

En partiledare påstod nyligen att ”man inte får ifrågasätta” att det råder en klimatkris precis som man heller inte tidigare fick i fråga invandringen. Där hade hen helt fel. Det är visst tillåtet att få ifrågasätta vad man anser sig tvivla på. Att i dessa tider ifrågasätt om det råder en klimatkris är inte det smartaste sättet att bygga sitt förtroende på. Själv ifrågasatte han vad otaliga experter och vetenskapsmänniskor över hela jorden påstår, att vi befinner oss i en klimatkris. Var det modigt eller vårdslöst gjort att förneka klimatkrisen? Vad är det som gör att en politiker på riksdagsnivå kan komma på att förneka att det är kris med klimatet?

Kunskapsresistens kan uppstå när man inte anser sig själv kunna tolka och avgöra om något är sant, sannolikt eller ens troligt. Man måste inte kunna ”förstå allt själv”. Inom otaliga områden krävs expertkunskap för att bedöma och avgöra sanningshalt. Om det vore så skulle de flesta tvivla och ifrågasätt de allra flesta ting. Politikern i fråga har dock inte påstått att jorden är platt eller påstått att den inte skulle vara rund trots att hen sannolikt inte själv har kunnat utröna det. Sannolikt tror denne politiker att jorden är rund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s