När livet rämnar

Detta är en hoppfull och personlig artikel om hur man på vetenskaplig grund kan rehabilitera hjärtsvikt. På dagen för tre år sedan 2029-11-13 genomgick jag en tre-kärlsoperation så kallad Bypass (kranskärlsoperation). Detta är det korta versionen om hur man kan rehabilitera sig från grav hjärtsvikt och hur en Apple Watch sannolikt räddade mitt liv.

Historien

Efter att ha provat en ny overall, böjt mig ner och knöt mina skor kände jag att något inte stod rätt till. Men förstod inte vad. På väg ut till bilen tittade jag på min Apple Watch. 150 i puls! Det kändes konstigt men etthundrafemtio i puls sade att det var illa. Jag for direkt till vårdcentralen i Vindel. Satte mig på stolen framför receptionisten. Det är mycket illa med mig, ta in mig, sade jag. Då hände allt fruktansvärt snabbt. Efter EKG, betablockerare och furex-injektion frågade jag. Blir det gul bil till Umeå. Så blev det. Akutintaget. Snabb första diagnos. Du har hjärtsvikt, sade läkaren. Kärlundersökning. Diagnosläkaren drog sakta av sitt munskydd och tittade på mig och sade. Du har en mycket allvarlig kranskärlsskada. Kanske det skulle bli en kärlsvidgning med stent, tänkte jag. Det blev en veckas förberedelse inför operation. Cirka 1,5 procent klarar inte en sådan operation utan att lämna jordelivet. Tre till fem år efter en sådan operation skulle omkring fyrtiofem procent inte leva längre. Det ville jag inte vara med om.

Med ett vinkelkap öppnades bröstkorgen och fem nya kärls syddes fast på hjärtat. Vid varje revben drogs bröstkorgen samman med en typ av metalltråd. Sedan satte man på en bred tejp. Operationen lyckades bra. Sex dagar senare åkte jag hem. Med grav hjärtsvikt det vill säga ett hjärta med mycket dålig pumpförmåga gick jag ut från kliniken. Jag mådde mycket illa medicinerna i fem veckor. De sju olika medicinerna skulle jag behöva äta livet ut.

Redan på sjukhuset tankade jag hem fem olika litteraturstudier om hur man rehabiliterar hjärtsvikt. Jag fäste mig särskilt vid en med övertygande vetenskapliga evidenser, Fysisk aktivitet vid kronisk hjärtsvikt,   Kronisk-hjärtsvikt.pdf (fyss.se)

Jag bestämde mig för att inte bli en orkeslös äldre man med sämre livskvalitet. Jag var mager innan men blev magrare. Jag mådde ju illa av alla mediciner i fem veckor och hade ingen aptit. Min fru Lillian var uppe på natten för att ge mig närande välling så jag inte skulle ”försvinna” helt. Första tiden gick jag tio minuter i omgångar inomhus. Den första promenaden utomhus var på cirka sjuttio meter flåsande. Första turen på min spinningcykel varade i cirka tre minuter. Men jag trodde blint vetenskapen på. Senare på vintern kunde jag åka skidor. Inom nio månader kunder jag köra fyrtiofemminuters intervallpass på spinningcykel. Nu vet jag att det går att rehabilitera sig från till och med grav hjärtsvikt. Med hormonet proBNP mäts hjärtbelastning i blodet. Jag genom gick, 7000, 2000, till 575 proBNP. I våras hade jag proBNP 285. Gränsen för hjärtsvikt gör vid 300.

Receptet

Förutom operation, mediciner och rätt kost kallas receptet konditionsträning gärna intervallträning. Lösningen stavas ”höj pulsen i 35 till fyrtiofem minuter”. Efter operationen är receptet fyra-M = Medicin, Mat, Meditation och Motion.

Det visade sig att den studier om hjärtsviktsrehablilitering jag använde mig av var den samme som Hjärtkliniken vid NUS förlitade sig på.

Jag citerar gärna läkartidningen. ”SAMMANFATTAT Personer med kronisk hjärtsvikt bör rekommenderas aerob och muskelstärkande fysisk träning för att förbättra maximal syreupptagning (VO2-max), gångsträcka och hälsorelaterad livskvalitet och för att minska mortalitet och sjukhusinläggning samt öka muskulär styrka och uthållighet.

Förskrivning av fysisk träning vid kronisk hjärtsvikt bör alltid föregås av bedömning av aerob och muskulär kapacitet.

Den aeroba fysiska träningen kan bedrivas kontinuerligt eller i intervaller.

I samband med fysisk träning bör specifik uppmärksamhet riktas mot hjärtfrekvens, avvikande blodtrycksreaktioner, eventuell förekomst av arytmi samt tillkomst av symtom som yrsel eller svår dyspné.

Vid mycket låg fysisk arbetsförmåga kan träningsperioden inledas med perifer muskelträning som inte belastar den centrala cirkulationen nämnvärt.”

Läkartidningen. 2015;112: DRFT

Litteraturstudien jag fäste mig vid var, Fysisk aktivitet vid kronisk hjärtsvikt, Borland, Schaufenberger, Cider, 2016-11-24.

Kronisk-hjärtsvikt.pdf (fyss.se)

Mitt budskap

Jag var en mager vältränad person på sextionio år som av ärftliga orsaker hade så kallad hyperlipedi (Hyperlipidemi eller dyslipidemi (lipidrubbning), anses föreligga vid en eller flera av följande: förhöjt totalkolesterol. förhöjt low density lipoprotein-cholesterol (LDL-kolesterol) förhöjda triglycerider (TG). Det kan gå illa trots allt.

Motionera hjärtat, höj pulsen tre till fem gånger per vecka, promenera varje dag, ät hjärtvänlig mat utan mättade fetter, ät grönt och frukt, tänkt positiva tankar om dig själv och din förmåga. Kan du inte mäta dig med Nils van der Poel som jag gjorde går det bra ändå. Sluta aldrig gå och motionera! Ge aldrig upp. Du blir inte lika stark och uthållig som tidigare men du kan få ett mycket fint liv.

Jag tränar kondition varannan dag och gör på gym dagarna emellan.

Min Apple Watch är värd ett par miljoner och mer. Utan den hade jag åkt hem och dött i soffan. Till råga på allt blev jag faktiskt ”amatörkardiolog”. Tack till hjärtkliniken på NUS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s