Allt blir dyrare neeeej!

Normaliseringsuttrycket ”allt blir ju dyrare” borde inte användas. Jag tror inte på att allt behöver bli dyrare. Ju oftare uttrycket ”allt blir ju dyrare” används desto troligare är det att högre priser och prishöjningar accepteras. Att acceptera prishöjningar innebär att priselasticiteten sätts ur spel. Priselasticiteten skall vara till för att dämpa efterfrågan när priset går upp och på samma gång öka efterfrågan på varor och tjänster när priset går ner. Handeln som exempel skall pressas av lägre efterfrågan när priser blir högre så att de tvingas bli effektivare.

Livsmedelshandelns detaljled med aktörerna ICA, Coop, Willy och Hemköp ser ut att alltid gå skadeslösa ur både pandemi och inflationstider. I Sverige har vi egentligen ingen bra konkurrens på grund av de få stora blocken inom grossist- och butiksledet.

Konsumentmakten är svagare än den borde vara i Sverige. Vi f anstränga oss mer att köpa så lite som möjligt från dem som höjer priser eller har höga priser. Då skulle det så att säga straffa sig med höga priser. Visst är det lätt sagt av mig men vilka andra vägar finns för att påverka priser och utbud?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s