När börjar någonting?

Jag tänker på den filosofiska frågan ”när börjar någonting”. Eftersom jag är född i det land som en gång ockuperades av en totalitär, diktatorisk, rasistiskt och nazistisk regim och makt föddes jag med dess iskalla vind i nacken. Jag är född 1950 i Danmark och är dansk. I min tidiga uppväxt fanns spåren. När börjar någonting och hur började det på den tiden, i det som kallas kontexten.

Alldeles nyligen har vi genomlidit en ofattbar pandemi med de ödesdigra följder det fått. Ett oväntat krig äger rum intill oss som vi påverkats av, stor inflation råder, högernationalistiska partier är på frammarsch i Europa, i riksdagsvalet hade ett högernationalistiskt parti (SD) stor framgång. Dessutom har Moderaterna, Kristdemokraterna visat sin djupa sympati och samarbetat med SD. M och KD har sett till att SD fått ett eget kansli i riksdagens/regeringens lokaler. SD har i avtal (Tidöavtalet) dikterat betydande villkor. Många människor i allmänhet upplever att samhället är orättvist med stora ekonomiska skillnader och klyftor. Flera politiska partier i vår regering har låtit folket förstå att invandrarna är den stora orsaken till det mesta ont. Listan på faktorer som främjar fascism och högernationalist kan göras ännu längre.

Humanism, liberalism och synen om människors lika värde har tappat greppet i Sverige.  Det scenario som utspelades sig i Tysklands 30-tal ser faktiskt ut att mycket väl kunna inträffa i Sverige. Men många vill inte tro det precis som då. Det är mycket som hänt som många inte trodde skulle inträffa. Någonting har visst börjat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s