Tidösnack kan vara dösnack

Tidöavtalet har olika sidor. Bra och dåliga. En lokalpolitiker i Umeå, VK Debatt, 2022-11-24, raljerade över den vänstra sidan, ”Kulturkriget överlåter vi åt vänsteroppositionen och diverse skräniga ledarsidor på vänsterkanten, som till synes omedvetna om landets problem sitter i sina elfenbenstorn och ger ryggdunkningar åt likasinnade. Den ena texten är värre än den andra.” Min egen kommentar: Dessa ”skräniga ledarsidor” är ju följden av åsiktsfrihet vi har i Sverige. Bra även för den andra sidan. Om man använder ord med bättre valörer i stället för dem med lägre valörer ökar förtroendet för det man säger. Se vad Ebba ställer till i flera retoriska dikeskörningar. Det är faktiskt inte sant att dem på den vänstra sidan är ” omedvetna om landets problem”. Inte så trovärdigt påstående.

”…till synes omedvetna om landets problem sitter i sina elfenbenstorn och ger ryggdunkningar åt likasinnade.” Min egen kommentar: Jag kan undra om vänsterkanten faktiskt har råd med ”elfenbenstorn” att sitta i, trots att elfenbenstorn är en liknelse.

”Det som förenar dem verkar vara att borgerlig politik är av ondo och att allt annat än ett evigt socialdemokratiskt maktinnehav är ett hot mot demokratin. Ett tragiskt förhållningssätt.” Min egen kommentar: Det låter precis som när den andra sidan säger att den motsatta sidans politik är av ondo. Samma vapen och samma mynt. Retoriken kan slå tillbaka som ett tvåeggat vapen.

Men det sorgliga i Tidöavtalet som inte vad endast ”vänstern” har påpekat. Utan vad flera andra instanser som handlar om uppgörelsens rättsosäkerhet, angiverimöjlighet inom sjukvården, visiteringszoner och den ynkligt föråldrade värderingen om vandel. Så blev Tidöavtalet för att kansli- och regeringen SD tog över från de tre andra partierna.

Bäste lokalpolitiker! Det finns inte längre en renodlad borgerlig politik utan numera endast en starkt SD-orienterad politik tillsammans med en borgerlighet som förskjutits något mot höger in i det högersocialistiska segmentet.

Den tidigare borgerlighetsgraden tror jag hade flera anhängare och den kunde många i flera stycken stå ut med. Men den SD/ högersocialistiska smakar inte bra. Dessutom valde i stort sett lika många av ”svenska folket” bort det som kommit att kallas högerblocket. Skulle nu det liberala partiets ledning vilja bibehålla sin grad av liberalitet kan det bli spännande i riksdagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s