Plocka politiska poäng

Ett politiskt parti beklagade sig över att ett annat parti bara ”plockade politiska poäng”. Låt mig påstå att en av de viktiga grenarna i sporten politik är att helt enkelt kunna ”plocka politiska poäng”. Det finns därför färdigheter som både bör utvecklas och definitivt bör undvikas.

Färdigheter att vara bra på och utveckla

I den politiska sporten finns flera delgrenar som en framgångsrik politiker bör var bra på. Retorisk färdighet, att säga det som är bäst ämnat att övertyga. Annars är man ganska körd. Välj rätt parti vilket innebär att kunna ha bestående trovärdighet och människovärde som kan innebära att inte befatta sig med partier på de allra yttersta kanterna. Sådana vänner vill man gärna ha. Tala sanning och inte ljuga för det avslöjar sig alltid för eller senare men trots allt kan lögnen vara både tillåten och signifikant för vissa politiska partier. Folklighet till en viss grad men man behöver dock inte ha med sig en falukorv eller äta skräpmat. Håll löften som ges för folk i allmänhet kommer ihåg. Erkänna fel om man haft fel innebär att trovärdigheten och anseendet stärks.

Färdigheter att undvika

skickliga bortförklaringar innebär ofta att politikern får namn om sig att inte riktigt tar ansvar för sina uttalanden eller sitt handlande. Att ljuga håller aldrig och bör alltid undvikas. Svika sitt partis ideologi sker inte så ofta men är förekommande och inträffade nyligen i ett liberalt parti. Uttrycka sig rasistiskt det vill säga åsikter som kan uppfattas som rasistiska vilket inträffar numera frekvent trots att de som uttrycker sig så oftast förnekar det. Överdriven makthunger vilket innebär att partiets företrädare är beredd att kompromissa om det allra mesta som krävs för att få en plats i regeringen.

Annat som bör undvikas i bortförklaringar är ”jag var inte med då”, ”det var före min tid” eller ”jag minns inte”. Känns det igen?

Ovanstående är en uppräkning av det ytterst självklara som alla känner till men som ofta försummas och ignoreras. Jag har inte sällan åsikter om politik och politiker men det härrör sig från en lättare yrkesskada i arbetet med politisk analys i en av Sveriges största konsument-och intresseorganisationer. Numera är jag väl lite politiktrött men förstår naturligtvis att det är ett mycket svårt uppdrag att vara politiker. Att utöva politik ligger ovanför min förmåga därför är det lindrigare för mig att sitta på läktaren och ha åsikter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s