Ärligt politiskt hantverk efterlyses

Ärligt politiskt hantverk efterlyses. Nästa valkampanj måste bli ärligare och mindre populistisk och polariserande men det är väl för mycket begärt. Dessutom får inte lögnen i form av svikna löften bli standardnorm i det politiska arbetet i fortsättningen. Tyvärr har lögn och svek blivit accepterat i synnerhet bland dem som ljög och svek. Vem vill säga emot? Till och med en partiledare sade i valarbetet att ”man säger en sak för ett val och efter blir det något annat”. En annan påstod att ”verkligheten plötsligt hade dykt upp”.

Huvudfrågan jag ställer mig är om det verkligen måste det till en högernationalistisk regering för att klara av att utveckla ett land?  Visserligen går flera länder i Europa mot ett mera nationalistiskt styre och högernationalistiska ideologier vinner mark. För närvarande håller ett högernationalistiskt parti i tömmarna på den sittande regeringen. Men hur blev det så? PM Nilsson, före detta politisk redaktör för Dagens industri var tidigt en av de första som ansåg att SD skulle släppas in i den politiks värmen. PM Nilsson är numera Ulf Kristerssons statssekreterare. Någon måste ju tidigt lyckas övertyga M om strategin att alliera sig med SD. Senare såg man chansen att knäcka de rödgröna. Det lyckade dock men med mycket liten marginal. Av opinionssiffrorna att döma är det många som av olika skäl ångrat sig.

Frågan återstår om vad som är bäst för Sverige framöver. Kanske inget av de alternativen som finns i form av högerblock eller rödgrönt block. Kanske en koalition mellan två partier från skilda väderstreck såsom S och M. Många kommuner och regioner har löst det med koalitioner. Varför inte när det till synes ändå inte finns så stort intresse och hänsyn till de ideologier som ligger till grund för olika politiska partier.

Dagordningslogiken fick människor att tro att problemet för landet var invandring och mera lag och ordning eftersom dessa frågor hade störst fokus i media. Till varje pris skulle landets ”viktigaste” problem lösas och då till priset av vad ett högernationalistiskt styre kostar i fråga om minskad kulturell frihet, minskad åsiktsfrihet, förluster av människors lika värde, liberalistisk uttorkning, nedslående syn på invandrare och andra kulturer. Snart kommer sannolikt grundlagen försöka ändras för att ge ”skydd för svenskhet”. Rysligt katastrofala tanke.

Twitter kan sägas vara rälsen man kan lägga örat mot för att känna uppfattningar och åsikter. Det är oundvikligt att inte se den massiva kritiken mot de senaste månadernas politiska hantverk. Kritiken går långt utöver sedvanligt oppositionsarbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s