Sverige vid avgrunden

Utdrag ur romanen Sverige vid avgrunden

Denna dystopiska historia är en berättelse om de senaste decennierna från år 2022 och fram till 2037. Den politiska dystopin Sverige vid avgrunden kom ut 2038, sexton år efter de avgörande händelserna vid riksdagsvalet 2022. Berättelsen beskriver vardagslivet och förutsättningarna för att bo i Sverige fram till år 2037. Villroy, Vindeln, Sverige, 2039.

Hur kunde landet Sverige där demokratins vagga sägs ha stått, där liberalismen hade frodats och där socialdemokratin under decennier befäst sina positioner, bli en ren och skär högernationalistisk regim? Hur kunde det land där medvetenheten om diktaturers-, och totalitära staters offer skördas på så kort tid förvandlas i ett utlovat paradigmskifte till ett land i avgrunden. Många svenskar var då trots allt medvetna om hur Tyskland och senare övriga Europa under trettio- och fyrtiotalet drabbades av en avskyvärd regim. Ändå var det få som kunde se vad som pågick före och kort efter riksdagsvalet 2022.

Vid det kommande riksdagsvalet år 2026 vann det högra blocket med betydligt större marginal än valet innan. Flera politiska analytiker ansåg sig inte kunna förklara orsaken till detta trots att det högra blocket gav flera löften de ändå inte kunde hålla.

Redan året efter riksdagsvalet hade godtyckliga visitationszoner införts och ett angiverisystem kommit i bruk för att bland annat söka upp dem som vistades illegalt I landet. I jakten på dem som vistades illegalt i landet hade man lyckats få ut endast en fjärdedel. Gängkriminaliteten som var högst i Europa vid tiden omkring 2025 var år 2037 på samma skrämmande nivå som innan. Man har fog att påstå att det rådde öppet krig mellan ordningsmakten och de gängkriminella. Straffen hade skärpts avsevärt men likt USA var kriminaliteten ändå lika hög som tidigare.

Den största och mera spektakulära händelsen blev den grundlagsändring som var på gång om att “bevarande av svenskheten” och att ”svenskheten” skulle bevars “till varje pris”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s