Apple Watch räddade hjärtat

Livet har andra glädjeämnen än sorgligt politiskt arbete. Jag blev så evinnerligt trött på bortförklaringar och bristande ansvar för löften. Man kan tyvärr bli lätt sorgsen när omvärlden tränger sig på med krig, politiskt tjafs eller andra tyngre ting. Då sökte jag efter något positivt och ljust.

Idag tänkte jag på min egen historia om vad jag aldrig kunde ha anat. Det är märkligt nog även historien om ur en Apple Watch räddar livet på mig. Jag skriver detta för att hjärt- och kärlsjukdomar kan betecknas som folksjukdomar och många råkar ut för dem. Själv har jag en starkt ärftlig benägenhet att drabbas av igensättning an kranskärl. Kranskärlen förser själva hjärtat med syresatt blod.

Idag har jag varit på gymmet. Det har jag i denne period gjort en lång tid. I går körde jag spinningpass med konditionsintervaller på fyrtio (40) minuter. Det är inget märkvärdigt om jag inte tänker på de senaste årens händelser. Jag har berättat om detta tidigare men det här bör kunna ge hopp för andra som råkat i samma situation. Denna berättelse handlar om att från början bara kunna gå sjuttio (70) meter och cykla på spinningcykel 3 minuter till att intervallträna femtio (50) minuter.

För tre år sedan den 6 november blev min Apple Watch värd minst ett par miljoner. Det var den som visade att något inte stod rätt till. Visserligen kände jag mig ”lite konstig” när jag reste mig upp från att ha knutit skorna. Dessutom hade jag sakta blivit tröttare och flåsade ibland. Men att jag skulle ha hjärtfel fanns inte i universum.

På väg ut till bilen såg jag på klockan. Pulsen var 150. Något stod inte rätt till. Jag åkte omgående till Vårdcentralen här i Vindeln. Det blev strax ”gul bil” till NUS. Redan vid akutintaget konstaterades hjärtsvikt. Det visade sig senare vara grav hjärtsvikt och mina tre kranskärl var mycket dåliga. Endast cirka tio procents genomströmning. Jag var så dålig att det blev ingen operation förrän efter en vecka då jag fick fem nya kranskärl inopererade.

Hade jag inte haft min Apple Watch då hade jag åkt hem och fått en stor hjärtattack. Liemannen lurades denna gång. En vecka senare kom jag hem som jag kände mig, en skugga av mitt forna jag.  Redan på lasarettet tankade jag hem ett antal litteraturstudier om hur man kan rehabilitera hjärtsvikt. För att göra en lång historia kort handlar det om konditionsträning. Ett förstorat hjärta och en mycket låg pumpförmåga ville jag inte leva med. Nu det hoppfulla. Kan jag så kan andra återkomma efter grav hjärtsvikt genom konditionsträning.

Eftersom jag upplevde att jag hade åtta procent autism och är femtio procent savant kände jag mig som om att jag skulle kunna knäcka även Nils van det Poel. Men det räcker med högst hälften av min insats för att förbättra hjärtats förmåga. Sju mediciner om dagen, disciplinerad kost och meditation (mindfulness) är min lott resten av livet med hopp om att dö frisk fast mycket långt senare i livet. Nästa gång fyller jag sjuttiotre. Även muskulär (styrketräning) träning är viktigt. Jag valde samma vetenskapliga underlag som hjärtkliniken på NUS använder sig av vid rådgivning och rehabilitering. Det fick jag veta först senare.

Jag tränar kondition varannan dag och styrka dagarna emellan och så jag promenerar raskt var dag. Eller rättare sagt hunden Tjapp går fort med mig. På vintern blir det längdåkning. Jag kämpar fortfarande med psyket och självbilden. Men någon form av ångest har sjukhuskuratorn sagt att jag av naturliga skäl får räkna med. Det är då som meditation och mindfulness hjälper. Att jag har åtta procent autism och är till stor del savant är mera en bildlik beskrivning och hur jag känner mig.

Med hopp om att någon av er som har fått hjärtproblem av något slag skall ni tro på att det kan bli vansinnigt mycket bättre. Börja idag med enkel konditionsträning och hjärtvänlig mat. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s