Bedrövliga vägar i Norrland

I många år har vi läst om hur bedrövligt vägunderhållet är i Norrlands inland.  I Trafikverkets förslag till nationell transportinfrastrukturplan 2022 till 2033 talas om vägtyper som ger minst samhällsnytta. Men dessa ”vägtyper” kan betyda det mesta för dem som bor där. Det betyder minst nytta för samhället där det är färre trafikanter på vägarna. Detta drabbar norra Sverige på ett orättvist sätt. Så är det också med färre röster och hur många eller få som ”talar för” Norrland.

Jag läser i VK 2023-01-02. ”Över hälften av Västerbottens statliga vägar kommer att bli sämre. Det avslöjar den rapport som är underlag för underhåll av vägar mellan år 2022 och år 2033. Sprickor, tjälskador och potthål påverkar trafikanterna på Västerbottens vägar – och värre kommer det att bli.”

Det finns det cirka 10 000 mil statlig väg i Sverige varav cirka 950 mil i Västerbotten. Över hälften av dessa statliga vägar kommer att bli sämre. För Västerbotten handlar det om över 500 mil vägar som kommer att bli ännu sämre.

Det är våra riksdagspolitiker som bland annat skall sörja för att Norrland kan utvecklas och inte behandlas orättvist. Det borde kanske finnas en samlad regional kraft som talade för Norrland när det inte riktigt lyckats den vanliga politiska vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s