Vi var emigranter 1

Jag är Villy, Villy med enkelt v. Nittonhundra femtioett kom vi till Sverige. Mor har talat om för mig att hon var rädd för att råttorna skulle bita mig. Det gjorde de aldrig. Första vintern bodde vi i en enkel barack en sådan för skogshuggare. Vi hade flyttat från Danmark till Dalarna i Sverige. Vi blev emigranter. Jag hade nyss fyllt ett år i augusti.

Efter den tyska ockupationen kom freden till Danmark. Nazisterna hade jagats ut och landet var fritt igen. Danskarna var sargade i själen och många i synnerhet de unga ville något nytt. Mor och far, Marie tjugofem år och Martin tjugonio år valde Sverige. Andra reste till Australien. Sverige som gått spårlöst förbi andra världskriget förutom några nazistiska kvarlämnade ideologier och sympatisörer.

Utanför det lilla samhället Fredriksberg i Håen slog mor och far sig ner. För far blev det arbete som snickare den första tiden och sedan under vintern skogsarbete. Far var ohyggligt stark och tålig varför det hårda skogsarbetet blev relativt lindrigt för honom. Mor tog hand om mig som bara var lite över ett år. De levde under mycket enkla omständigheter. Far har talat om för mig att han blev så trött på lingon för det åt lingonsylt varje dag denna höst och vinter.

På våren flyttade de in i ett vanligt hus en bit över vägen. I huset Månbacka föddes min bror John den tjugosjätte mars femtiotvå. Lite längre fram på andra sidan vägen bodde den finska familjen Ekblad. De hade en dotter som hette Stina. Stina Ekblad blev senare i livet skådespelerska.

Inom ett par år emigrerade även min farbror Kalle med familj och tre döttrar till Sverige. En annan av mina fars bröder Egon kom till Sverige en kort tid därefter. Sedan kom farmor Agnes och Farfar Peder och fars lillebror Aage, då bara femton år. Nu var hela familjen Hansen i Sverige. Det var många som kom till Sverige ren. Många finnar kom och senare tyskarna. Sverige blev ett förlovat land där det allra mesta gick framåt.

Till nästa hus som låg några kilometer längre bort flyttade vi till ett par år senare. Platsen med adressen Päckaberget hade anor från 1600-talet.

Under femtiotalet och de många följande åren kom flera nationaliteter till Sverige. Här behövdes mycket arbetskraft. Skogen, gruvnäringen, pappersindustrin och järnbruken gick för fullt. Sedan kom det så kallade miljonprogrammet när alla hyreshus byggdes.

Jag är nu inne på mitt sjuttiotredje år och har blivit Sverige troget i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s