Risk för Sverige

Detta inlägg är en uppräkning av riskfaktorer för Sverige med ett resonemang och frågeställningar av något filosofisk karaktär.

Sverige befinner sig i ett mycket riskfyllt läge med flera överhängande riskmoment. En situation vi inte befunnit oss i sedan andra världskriget. En betydande risk är Rysslands krigsbrott och ockupation av Ukraina. Som en följd av bland annat kriget i Ukraina har vi energitillgångskris. Turkiets hantering Natoprocessen och regerings egen hantering av Natomedlemskapet i samröre med Turkiet är en annan riskfaktor. Rysslands hotfulla uttryck för att Sverige och Finland ansöker om medlemskap i Nato. Hur den islamska värden har reagerat på Koranbränningarna är ytterligare en uppseendeväckande riskfaktor.

Tyvärr är det sannolikt att kriget i Ukraina kan fortsätta mycket länge. Natomedlemskapet ligger även det en bra bit bort. Energitillgångskrisen med följden mycket höga energipriser blir en komplicerad utmaning att lösa.

Följder av koranbränningen kan den förtjäna ytterligare reflexioner. Det är den grundlagsskyddade yttrandefriheten som gör det möjligt att på detta sätt bränna en bok (Koranen islams ”heliga skrift”) utan att det är ett lagbrott. Resonemanget bland flera har bland annat varit ”även om det är lagligt att bränna denna bok kanske det inte är moraliskt lämpligt”. Statsministern fick viss kritik för att ha uttryckt detta. Ett sådant resonemang har även rönt kritik av andra.

SD och andra har förespråkat att yttrandefriheten inte skall inskränkas. Men bland SD och dess sympatisörer har också getts tydliga uttryck för att islam är en stor fara för övriga världen och att därmed Koranen bör få brännas som en symbolisk handling. Justitieutskottets ordförande Jomshof har beskyllts för att han vill bränna Koranen men menar att han endast har sagt att man för bränna Koranen. För folk i allmänhet är uppfattningen klar om vilken uppfattningen SD har om muslimer och islam. Skulle yttrandefriheten inskränkas vore det i så fall olagligt för SD-sympatisörer att bränna en Koran. Är det därför SD vill att yttrandefriheten inte för röras och inskränkas

Det finns ytterligare frågeställningar om vad som florerar och kan upplevas som mycket osäker information och därmed riskfaktorer. Hur står det till med SD-kopplingar till Ryssland, vad är sant? Har SD fördel av att det på grund av Koranbränningen uppstår risk för fara i Sverige och för svenskar? Vad har egentligen utrikesministern sagt och lovat till Turkiet? Hur kommer den islamska världen och de radikaliserade muslimerna att reagera är därför en mycket berättigad fråga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s